Home Wat we doen Over ons Nieuws Contact

Over ons

Test- en innovatiecentrum

Het NTCP is een not-for-profit organisatie, die met onafhankelijke testen, onderzoek en advies bijdraagt aan het sluiten van de plastic kringloop.

Wij streven naar een 100% sluitbare plastic kringloop. Niet weggooien of verbranden, maar duurzaam hergebruiken in de oorspronkelijke toepassing.

 

Circulaire doelstellingen versnellen

Het NTCP is eind 2018 opgericht om de circulaire doelstellingen voor plastics te versnellen. De Rijksoverheid, de Provincie Fryslân, stichting Afvalfonds en het Afvalfonds Verpakkingen hebben bijgedragen aan de realisatie van het testcentrum.

Speerpunten van het NTCP zijn meer circulair hergebruik van plastic verpakkingen uit huishoudelijk afval door betere sortering en onderzoek naar het wasproces.

Met de testfaciliteit voor het sorteer- en wasproces op pilotschaal, is het NTCP het eerste onafhankelijke testcentrum in Europa met machines die representatief zijn voor industriële installaties. De praktische testen en experimenten met échte afvalstromen leveren een structurele dataverzameling op, die klanten helpt om hun circulaire doelstellingen te verwezenlijken.

valuechain
Gerecycled plastic verpakkingsmateriaal in kilotonnen 2018

Plastics recycling in Nederland

Plastic is een uitstekend verpakkingsmateriaal: het is licht, sterk, gaat lang mee, en houdt voedsel langer houdbaar. Het is er in talloze vormen, maten, kleuren en flexibiliteit. Juist die diversiteit maakt het lastig om plastic verpakkingen uit huishoudelijk afval goed te sorteren en te recyclen. 

PlasticsEurope rapporteerde dat er in 2018 in Nederland 1994 kiloton plastic producten werd gebruikt, daarvan was 601 kiloton verpakkingsmateriaal. Voorts is er 927 kiloton plastic ingezameld van consumenten en industrie. Daarvan werd 316 kiloton, 35% procent, aangeboden voor recycling. Al met al werd er in Nederland 48 kiloton verpakkingsmateriaal uit recyclaat gemaakt. Dat is 8% van de totale hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Dat kan en dat moet anders! 

Plastic Pact

In 2019 ondertekenden 75 partijen het Plastic Pact NL, waaronder het NTCP. Daarin zijn afspraken gemaakt over de situatie in 2025. In een notendop stellen de partijen die zich gecommitteerd hebben aan het Plastic Pact zich ten doel om minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken (meer gerecycled plastic toe te passen in producten), meer te recyclen en om al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Op die manier gaan we beter met onze grondstoffen om en belasten we het milieu minder. Ook buiten Nederland hebben veel Europese landen een Plastic Pact ondertekend. Het NTCP ondersteunt Nederlandse en buitenlandse organisaties bij het behalen van hun doelstellingen.

De test faciliteit van het NTCP is vanaf eind maart 2020 beschikbaar voor het uitvoeren van sorteertesten. De waslijn wordt eind 2020 gerealiseerd. Daarmee kunnen we met realistische stromen testen en onderzoek uitvoeren. Totdat de faciliteiten gereed zijn, maakt het NTCP vanuit haar netwerk gebruik van diverse andere industriële installaties.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer!

Contact