Home Wat we doen Over ons Nieuws Contact

Over ons

Testcentrum met een missie

Het NTCP is een not-for-profit organisatie, en het eerste onafhankelijke testcentrum in Europa. In ons centrum in Heerenveen dragen we met onafhankelijke testen, uitdagende experimenten, pragmatisch en datagedreven advies en onderzoek bij aan het sluiten van de plastic kringloop.

Dit doen we met onze missie in het achterhoofd: 100% plastic afval recyclebaar te maken. Dus niet weggooien of verbranden, maar recyclen naar de oorspronkelijke toepassing of een andere duurzame oplossing. Om deze missie te behalen hebben we bewust gekozen voor een onafhankelijk rol. Hierdoor zijn we toegankelijk voor elk bedrijf en werken we samen met alle verschillende partijen in de keten.

Circulaire doelstellingen versnellen

Het NTCP is eind 2018 opgericht om de circulaire doelstellingen voor plastics te versnellen. De Rijksoverheid, de Provincie Fryslân, stichting Afvalfonds en het Afvalfonds Verpakkingen hebben bijgedragen aan de realisatie van het testcentrum.

Met de testfaciliteit voor het sorteer- en wasproces op pilotschaal, is het NTCP als eerste testcentrum representatief voor industriële installaties. De praktische testen en experimenten met échte afvalstromen leveren een structurele dataverzameling op, die stakeholders en opdrachtgevers uit de keten helpt om hun circulaire doelstellingen te versnellen.

Onze eigen doelstellingen hebben we gekoppeld aan vier Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties: 

SDG nummer 9
SDG nummer 11
SDG nummer 12
SDG nummer 14
Gerecycled plastic verpakkingsmateriaal in kilotonnen 2018

Waarom we met plastics aan de slag moeten

Plastic is een uitstekend verpakkingsmateriaal: het is licht, sterk, gaat lang mee, en houdt voedsel langer houdbaar. Het bestaat in talloze vormen, maten, kleuren en flexibiliteit. Juist die diversiteit maakt het lastig om plastic verpakkingen uit huishoudelijk afval goed te sorteren en te recyclen. 

PlasticsEurope rapporteerde dat in 2018 in Nederland 1994 kiloton plastic producten werd gebruikt. Hiervan was 601 kiloton verpakkingsmateriaal. Van die bijna 2000 kiloton is 927 kiloton plastic ingezameld van consumenten en industrie. Daarvan werd 316 kiloton, 35% procent, aangeboden voor recycling. Al met al werd in Nederland 48 kiloton verpakkingsmateriaal uit recyclaat gemaakt. Dat is 8% van de totale hoeveelheid verpakkingsmateriaal. En daarom is het NTCP opgericht: dat kan en moet anders!

Het Plastic Pact

In 2019 ondertekenden 75 partijen het Plastic Pact NL, waaronder het NTCP. Hierin zijn afspraken gemaakt over de situatie in 2025. In een notendop stellen de partijen die zich gecommitteerd hebben aan het Plastic Pact zich ten doel om minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken (meer gerecycled plastic toe te passen in producten), meer te recyclen en om al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Op die manier gaan we beter met onze grondstoffen om en belasten we het milieu minder. Ook buiten Nederland hebben veel Europese landen een Plastic Pact ondertekend.

Meer weten over het NTCP?

Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer!

Contact